още забележителности 
Църкви в град Хисаря
В града има три православни, два католически храма и една джамия

Православният храм  “Св.Пантелеймон” се намира в центъра на града. Построен е през 1889 г., а през 1999 г. църквата е основно реставрирана. Новите стенописи са изцяло в стила на Рило-манастирския иконопис. Патронът на храма е покровител на болните. Храмовият празник се чества на 27 юли.

Църквата “Св. Димитър” в кв. Веригово е най-старата в града. Строена е през 1845 – 1850 г. Опожарена по време на Априлското въстание, тя отново е съградена през 1882. През 1856 г. в двора на църквата е построено първото килийно училище в селото. Обявена е за паметник на културата. Храмовият празник се чества на 26 октомври, когато се провежда и местния събор.

Църквата “Успение Богородично” в квартал Момина баня е завършена през месец септември 1883 г. Тя е без кубета. Има една олтарна абсида и трон. Обявена е за паметник на културата през 1975 г. Храмовият празник е на 15 август. Тогава се провежда и събор.                            

Католическият храм “Св.св. Петър и Павел” в кв. Миромир е построен през 1882 г. от отец Павел Цакия и отец Карлос.  Стенописите са дело на художника Стоян Изов. Към храма има изграден пансион. Патронният празник е на 29 юни, когато се провежда и събора на местното население.                    

Католическият храм “Светото семейство от Назарет” е построена през 2005 г. Намира се до градския стадион.

От старинната джамия, която е на повече от 200 години е останало само минарето. Работи предимно през летния сезон. 
Галерия
Хисаря
Хисаря
 
Контакти

Няма предоставена детайлна информация

Разгледайте още забележителности в Хисаря 
2009 ХИСАРБГ.com